Rólunk

A Szentágothai János Kutatóközpont a PTE korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új intézménye, amely az élettudományi, élettelen természettudományi, valamint környezettudományi oktatás...

Tovább

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Bejelentkezés egyetemi azonosítóval


Sejt- és Szövettenyésztés

 • Szolgáltatások
 • Munkatársak
 • Publikációk

Noha a sejttenyésztés, sejtek izolálása szövetekből triviálisnak tűnik első hallásra, viszont minden sejttenyészet más. A sejtek eredetüktől függően más ütemben nőnek, más és más a tápanyag igényük, más a fenntarthatóságuk időtartama. Sejtvonalaink között megtalálhatók a letapadó (adherens) és szuszpenzióban fenntartható sejtek. A daganatos sejtvonalak karakterizálva (mutációik ismeretében) állnak a megrendelők rendelkezésére. Sejtvonalaink között találhatók genetikailag módosított sejtvonalak, amelyek jól körülhatárolható kísérletekben alkalmazhatók. Sejtvonalaink emberi avagy állati eredetűek, jelenleg növényi sejtekkel nem végzünk kísérleteket.

Szolgáltatások

Sejt- és szövettenyésztés

A Sejt és Szövettenyésztés Core Facility széles körű műszer- és eszközparkja segítségével lehetőséget nyújt személyre szabott sejt- és szövettenyészeteken alapuló kísérletek tervezésére, előkészítésére (adott sejtvonalak olvasztása, passzálása és kezelése), elvégzésére és az eredmények kiértékelésére. A kétdimenziós sejt- és szövettenyészeteken alapuló kísérleti összeállításon felül a felhasználóknak lehetőségük van komplex sejt- és szövettenyészeteken alapuló kísérleti modell felállítására. A felhasználóknak továbbá lehetőséget nyújtunk állati vagy humán szövetekből származó primér sejtek disszociálására illetve testfolyadékokból származó adott sejtpopuláció szeparálására.

A rendelkezésre álló sejtkultúrákat minden esetben saját igényeik szerint 37 °C-on, 5% CO2-ot és magas páratartalmat biztosító inkubátorokban tenyésztünk, majd a kísérleteket steril körülményeket biztosító lamináris fülkében végezzük.

Az alábbiakban kiemelt műszereken felül természetesen rendelkezünk a sejt- és szövettenyésztéshez szükséges elengedhetetlen műszerekkel és eszközökkel úgy, mint:

 • Sejtkultúrák monitorozására alkalmas mikroszkóp
 • Inkubátorok
 • Sejttenyésztő fülkék (akár citosztatikummal történő kezelésre alkalmas)
 • Sejtvonalaink hosszú távon történő tárolására alkalmas nitrogéntartály
 • Különböző típusú tápfolyadékok


Műszerek

nCounter SPRINT Profiler

Az nCounter SPRINT Profiler működése egy újszerű digitális vonalkód technológián alapul, mely a célmolekulákhoz hibridizál. Ezt követően a digitális vonalkódot egy „single molecule” képalkotási technikával közvetlenül megszámolják, melynek eredménye egy nagyon pontos és érzékeny mennyiségi meghatározás. Az nCounter SPRINT Profiler platform lehetővé teszi közel 800 target egyidejű mérését 12 mintában mindössze 7 óra alatt. Képes továbbá viszonylag alacsony koncentrációjú mintákból is analízist végezni: RNS esetében 1 - 50 ng, DNS esetében 5 - 300 ng, protein esetében 250 ng - 2,5 μg, mely csupán egy rövid mintaelőkészítési folyamatot igényel. A nyers adatok elemzését, pedig az nSolver™ Analysis Software segítségével könnyedén elvégezhetjük.

Elérhető panelek és próbák:

SPRINT Profiler készüléken támogatott applikációk:

 • Génexpresszió (mRNS)
 • miRNS
 • DNS kópiaszám-eltérések (CNV)
 • lncRNS
 • Kromatin immunprecipitáció (ChIP-String)
 • Fehérje
 • Génfúziók

Bővebb információ a műszerről elérhető itt.GentleMACS Octo Disszociátor

A gentleMACS™ Octo disszociátor különböző szöveti minták disszociálását és homogenizálást teszi lehetővé egyszer használatos steril C és M csövei segítségével, ezzel is megelőzve a kontamináció lehetőségét. A felhasználók számára számos ready-to-use program áll rendelkezésre a következő minták homogenizálása céljából:

 • egér vagy humán tumor
 • egér vagy patkány neonatális szív
 • neurális szövet
 • egér lép, tüdő, lamina propria, izom, epidermisz és máj
 • egér vagy humán bőr


ESCO sejttenyésztő fülke (C214)

Az Esco sejttenyésztő fülke megfelelő környezetet biztosít a sejtvonalakkal történő alapvető módszerek és kísérleti összeállítások elvégzéséhez és az ehhez szükséges steril munkavégzéshez.EuroClone citotoxikus biztonsági fülke (C214)

Az EuroClone s@femate 1.2 cyto biztonsági fülke lehetővé teszi a Sejt- és Szövettenyésztés Core Facility laborjában a citosztatikumokkal való biztonságos munkavégzést, melynek köszönhetően mind a munkafolyamatot végző személy, a minta és a környezet is védve marad a beépített 3 db H14 HEPA filternek köszönhetően. A fülke használatához védőruházat viselése, továbbá a citosztatikummal való munkavégzéshez szükséges szabályok betartása kötelező!

 OctoMACS szeparátor

Az OctoMACS™ szeparátor egy olyan mágneses szeparáláson alapuló módszert tesz lehetővé, amely segítségével egyidejűleg akár 8 minta szeparálása is elvégezhető.  Mágnes jelenlétében az előzőleg MACS mikrogyöngyökkel megjelölt adott sejtpopuláció könnyen elválasztható a különböző típusú MACS oszlopok segítségével.

Kompatibilis MACS oszlopok:

 • MS column: sejtek pozitív vagy negatív szeparálásához
 • Large cell column: nagyméretű sejtek pozitív szeparálásához (pl. megakariociták)
 • M column: molekulák izolálásához (pl. RNS)


EuroClone s@femate 1.5 eco sejttenyésztő fülke (C214)

Az EuroClone s@femate 1.5 sejttenyésztő fülke megfelelő környezetet biztosít a sejtvonalakkal történő alapvető módszerek és kísérleti összeállítások elvégzéséhez és az ehhez szükséges steril munkavégzéshez.Feltöltés alatt...
Nem került feltöltésre publikáció...
KAPCSOLAT
Prof. Dr. Pongrácz Judit
Core Facility Vezető
 
LETÖLTÉSEK
LINKEK
Feltöltés alatt...

Oldalak

Feliratkozás RSS - Sejt- és Szövettenyésztés csatornájára